Waarom hout

Mantelzorgwoning houtbouw

Voor ons is de keuze voor hout voor de hand liggend. U vraagt zich waarschijnlijk af waarom. Ontdek alle voordelen van het bouwen met hout!

Kwaliteit en duurzaamheid

Mantelzorgwoningen staan voor Kwaliteit en duurzaamheid

Onderhoudsarm

Een houten woning hoeft niet meer onderhoud te vergen dan een stenen woning. Slim ontworpen houten woningen zijn zelfs zeer onderhoudsarm. Dat kan worden bereikt door het toepassen van de juiste materialen zoals hout met een hoge duurzaamheidsklasse of bijvoorbeeld hout dat thermisch gemodificeerd is. Ook het toepassen van de juiste details zorgt ervoor dat een houten woning minimaal onderhoud vereist. Hierbij denken we aan grote overstekken, een gootdrain en bijvoorbeeld minimaal schilderwerk.

Degelijkheid, brandveiligheid, isolatie en gewicht

Degelijk 
Hout heeft een grote sterkte bij een relatief laag eigen gewicht. Ook heeft hout een grote treksterkte, het kan zijn eigen gewicht beter ondersteunen dan bijvoorbeeld staal.

Brandveilig 
Ook heeft een houten woning een hoge brandveiligheid. Dit onder andere door het lage warmtegeleidende vermogen van hout. Daarnaast zorgt de verkoling van het oppervlak dat de brand wordt vertraagd. Het warmtegeleidingsvermogen van de koollaag is vier keer kleiner dan die van hout zelf. Ook ontstaat een tijdelijke stilstand van de temperatuurstijging door het verdampen van gebonden vocht. Door de toepassing van gipskartonplaten en minerale wol in de wand- en vloerconstructies kan worden voldaan aan de gestelde eis van 60-90 min brandwerendheid, genoemd in het bouwbesluit. Zo is er in een houten woning niet meer kans op brand dan bij een traditionele woning.

Isolerend 
Door de unieke celstructuur van hout, het bestaat voor 70 procent uit poriën, heeft hout goede isolerende eigenschappen. Hout isoleert tot wel zeven keer beter dan baksteen en ten opzichte van beton is dit zelfs meer dan tien keer. Ook is er in een hsb-constructie, ten opzichte van een traditionele wand, bij eenzelfde totale wanddikte, ruimte voor een dikker isolatiepakket. 

Laag eigen gewicht 
Houtbouw is gemiddeld genomen 20 – 25% lichter dan een stenen woning. Dit heeft een gunstig effect op het ontwerp van de fundering. Daarom kan houtbouw sneller worden toegepast op minder draagkrachtige grond. Ook kan hierdoor bespaard worden op de funderingskosten. 

Uitstraling

De ontwerpvrijheid met hout is groot. Dat komt omdat hout een laag gewicht heeft en daarbij een hoge sterkte. Hout is een natuurproduct en heeft een warme uitstraling. Dit komt door de link naar de natuur wat hout biedt. Jaarringen, naden, noesten en kwasten behoren tot het karakter van het hout. Het karakter van het hout versterkt de natuurlijke uitstraling. Verschillende stijlen worden met hout gemakkelijk bereikt, van nostalgisch tot modern. Gevelbekleding is in veel verschillende vormen en kleuren mogelijk. 

Milieuvriendelijk

De productie van bouwmaterialen zoals cement, staal en glas veroorzaken CO² – emissies. Hout daarentegen onttrekt CO² aan de natuur. Wanneer houtbouw wordt gecombineerd met prefab bouwen zijn er ook minder logistieke bewegingen nodig wat zorgt voor minder CO² en stikstof uitstoot. Per m³ slaat een boom wel 900 Kg CO² op. Deze CO² -vastlegging kan een essentieel onderdeel vormen voor de klimaatdoelen. Door middel van klimaat-slim-bosbeheer kan 9% van de totale CO2- uitstoot van de EU worden opvangen. 

Bouwtijd

Snelle bouwperiode 
Een houten woning kan op de bouwplaats in 2 tot 4 dagen wind- en waterdicht worden gebouwd. Omdat de wanden prefab in de fabriek, onder ideale omstandigheden en vrij van weersinvloeden worden gemaakt. De geconditioneerde werkomstandigheden leveren tijdwinst op. Ook komt dit de kwaliteit van de bouwmaterialen ten goede. 

Droge bouwperiode 
Houtbouw is ten opzichte van overige bouwsystemen een droge en gezonde manier van bouwen. Bij een stenen woning wordt gemiddeld meer dan 1000 liter water ingebracht. Het kan jaren duren voordat al dit vocht uit een project is gestookt of geventileerd en vaak komt het niet eens zover. Vochtige huizen hebben niet alleen nadelige gevolgen voor de gezondheid, maar ook voor de isolatiewaarde van de woning. 

Wonen, geluid en verwarmen

Gezond en aangenaam leefklimaat 
Uit onderzoek is gebleken dat de woonomgeving levenskracht kan afremmen of juist stimuleren. Zo kan een slecht ontworpen ruimte stress laten toenemen, de productiviteit reduceren en de nachtrust verstoren. Houtbouw creëert een prettig woon- en leefklimaat. De damp-open bouwmethode en het gebruik van natuurlijke isolatiematerialen kan dit nog eens versterken. 

Hout is geluid absorberend 
Door de lichte massa van hout heeft het goede akoestische eigenschappen, beter dan staal en steen. Geluidsabsorptie treedt op als geluid een materiaal tegenkomt dat de beweging van de luchtdeeltjes omzet in warmte. Hierdoor wordt bij hout geluid opgenomen/gedempt in plaats van gereflecteerd. Dit maakt hout geschikt voor het minimaliseren van echo in woon- of kantoorruimten. Dit draagt bij aan extra wooncomfort. 

Verwarmen van de woning 
De prefabricage van een houten woning en het bevestigen van een binnen afwerking op locatie zorgt voor een goede luchtdichtheid van de woning. Hierdoor kan er weinig tot geen (warme) lucht de woning verlaten. Dit bevordert de isolatie van de woning. Daarnaast gaat bij houtbouw de warmte onmiddellijk naar de ruimte. Dit komt door het ontbreken van stenen muren die de warmte eerst opslaan. Een houten woning is dus in de winter gemakkelijk op te warmen. In de zomer kan de warmte vlot worden weg geventileerd doordat ze niet in de constructie wordt vastgehouden. Hierdoor is minder vermogen nodig om de woning te verwarmen.

Wanneer na de mantelzorgperiode de woning wordt gebruikt als bijvoorbeeld een bed & breakfast, vakantiewoning, opslagruimte of garage verhoogt dat de waarde van de reeds bestaande bebouwing.

Proef de sfeer

Krijg een indruk van onze reeds gemaakte projecten en laat u inspireren. 

Maatwerk is onze standaard

Ontdek de mogelijkheden

In onze showroom laten wij u alle mogelijkheden zien aan de hand van onze showmodellen, en maken met u een schets, specifiek op uw situatie afgestemd. 

Maak een afspraak
Wilbert van Vuuren
Wilbert van Vuuren