Regelgeving

Algemene voorwaarden

Er is geen omgevingsvergunning (voorheen bouwvergunning) meer nodig voor een mantelzorgwoning op eigen terrein. De regels voor de bouw van een mantelzorgwoning zijn vergelijkbaar met die van een garage of tuinhuis. 

Wat is een mantelzorgwoning?

Een mantelzorgwoning is een woning op het terrein van het huis van iemand die zorg nodig heeft. De woning is bedoeld voor de zorgverlener (vriend, familielid). Het is ook mogelijk dat de persoon die zorg nodig heeft in de mantelzorgwoning woont. In dat geval woont de zorgverlener in het bijbehorende huis. “Huisvesting in of bij een woning van één huishouden van maximaal twee personen, van wie ten minste één persoon mantelzorg verleent aan of ontvangt van een bewoner van de woning.”

Geen vergunning, wel regels

Dat u geen vergunning nodig heeft, wil niet zeggen dat er geen regels gelden bij de bouw van een mantelzorgwoning. Zo moet u wel voldoen aan het Bouwbesluit. Hierin staan regels op het gebied van veiligheid, gezondheid en milieu. Informeer hiernaar bij uw gemeente.

De belangrijkste regels:

De mantelzorgwoning mag bewoond worden door maximaal één huishouden. Dit huishouden mag bestaan uit maximaal twee personen, van wie minstens één persoon mantelzorg ontvangt of verleent. 

Bij twijfels over de mantelzorgrelatie kan de gemeente vragen om een verklaring van een huisarts, wijkverpleegkundige of een andere deskundige.

Beëindiging mantelzorg

Houdt de mantelzorg op? Dan mag het bouwwerk niet langer gebruikt worden als woning. U hoeft de woning niet af te breken, maar u moet bijvoorbeeld wel de keuken en badkamer verwijderen. Wanneer na de mantelzorgperiode de woning wordt gebruikt als bijvoorbeeld een bed & breakfast, vakantiewoning, opslagruimte of garage verhoogt dat de waarde van de reeds bestaande bebouwing. 

Mantelzorgwoning in beschermd stadsgezicht of monument

Woont u in een rijks beschermd stadsgezicht of is uw pand een monument? Dan heeft u meestal wel een omgevingsvergunning nodig voor de bouw van een mantelzorgwoning.

Heeft u nog andere vragen?

Wanneer u meer vragen heeft twijfel dan niet langer om contact met ons op te nemen. In onze showroom beantwoorden we graag al uw vragen.

Ontdek de mogelijkheden

In onze showroom laten wij u alle mogelijkheden zien aan de hand van onze showmodellen, en maken met u een schets, specifiek op uw situatie afgestemd. 

Maak een afspraak
Wilbert van Vuuren
Wilbert van Vuuren